top of page

Bijzondere momenten vragen bijzondere aandacht
 

Transitie en transformatie

Bij het bewandelen van ons levenspad, komt ieder van ons momenten tegen die ingrijpend en intens aanvoelen.  Dit kunnen mooie gebeurtenissen zijn zoals de geboorte van een kind.  Of pijnlijke ervaringen zoals het verliezen van een dierbare of een ziekteproces.  Ook bepaalde levensfasen kunnen ons wat uit evenwicht brengen omdat we gestaag voelen dat de kapstokken die het leven ons tot nu toe gaf, minder houvast kunnen bieden.  Bijvoorbeeld wanneer bij het ouder worden de kinderen uit huis gaan en de menopauze nieuwe ervaringen binnenbrengt.

In onze huidige maatschappij wordt doorgaans te weinig ruimte te gemaakt voor dergelijke transitie-momenten.  Er wordt van ons verwacht dat wij snel knoppen kunnen opdraaien en kunnen blijven meedraaien in de mallemolen.

Intense levensmomenten verdienen nochtans tijd en aandacht.  In plaats van er snel aan voorbij te gaan, kan het erg krachtig zijn om het te zien als een kans om te ontdekken wat deze periode jou brengt.  Je kan een transformatie-proces ervaren wanneer je in alle voorzichtigheid op zoek gaat naar wat hetgeen op jouw pad komt je te vertellen heeft.  Voelen hoe wanneer je kan duiken in hetgeen je lijkt te overspoelen, je een nieuwe versie van jezelf kan tegenkomen aan de andere oever.

Het organiseren van een ritueel of ceremonie kan een dergelijk transitie-moment warm ondersteunen.

Sluitingsritueel (closing the bones)

Een sluitingsritueel is een krachtige ceremonie die geïnspireerd wordt door traditionele gebruiken in Midden- en Zuid-Amerika.  Het is een overgangsritueel dat helpt om lichamelijk, energetisch en emotioneel een intense periode af te sluiten en zo plaats te maken voor nieuwe energie.

​Graag komen wij met 2 vrouwen naar jou toe, om zo een bedding te kunnen vormen waarin jij gedragen kan worden.  De aandacht mag even helemaal naar jouzelf gaan.  We begeleiden je hierbij door je te verwarmen via het liefdevol bespelen van al je zintuigen via gesprek, muziek, smaken, geuren, aanraking...

Sluitstuk van de ceremonie is het 'sluiten van de botten (closing the bones)' door je van hoofd tot voeten te wiegen en in te bakeren in Mexicaanse rebozo-doeken. Dit moment geeft je de kans om helemaal tot jezelf te komen en liefdevol in contact te komen met wat je diep vanbinnen tegenkomt.  Dit brengt je tot inzichten die je in het dagelijks leven vanuit je denkend brein niet kan ervaren.

Wanneer je na een poosje zachtjes weer naar het hier-en-nu wordt geholpen, gaan de deuren open voor een nieuwe fase waarin jij als mama kan bloeien.

Closing the bones sluitingsritueel met rebozo doeken

Woman's blessing

Bijzondere momenten in ons leven mogen samen gedragen worden.  Of het nu gaat over iets dat gevierd mag worden (zoals een bijzondere verjaardag), iets spannends dat voor de deur staat (de komst van een kindje bijvoorbeeld) of een moeilijk levensmoment (zoals een ziekteproces): we vinden niet altijd manieren om dit in verbinding met anderen te dragen. 

Nochtans kan het als erg verwarmend en versterkend ervaren worden wanneer op dergelijke intense momenten je je volop gedragen kan voelen door degenen die jij in je hart draagt. 

 

We organiseren voor jou graag een ceremonie waarbij we vrouwen die jou dierbaar zijn, rondom jou verzamelen.  Samen eren we de transitie die jij als vrouw doormaakt en begeleiden we je in je reis naar de wat komt.  We baseren ons hierbij een eeuwenoude traditie bij de Navajo indianen, die op deze manier vrouwen eren op transformatie-momenten.

Jij bepaalt welke vrouwen je rondom je wil verzamelen om je liefde, kracht en geborgenheid te geven.  Je voelt je verbonden met de vrouwelijke kracht van je tribe, wat diep zal inwerken en doorwerken in de periode hierna.

Het ritueel kan bevat verschillende verbindende elementen en wordt op maat van jou samengesteld.  Jij kiest of je graag alles mee voorbereidt, of het liever wat als een verrassing houdt.  

Vrouwencirkel bij een zwangere in een mother's blessing

350 euro voor 3 uur met 2 personen (of 185 euro voor 1 begeleider).

In Spiegeling (Destelbergen nabij Gent Dampoort),

in Babykriebels (Kluisbergen),

of aan huis (mits kilometervergoeding)

bottom of page